دشت سیستان
در ادامه مطالب ارائه شده وبلاگ اندیشه سیستانی در خصوص سرزمین سیستان ، این بار هم به اتفاق یاران همراه سفری کوتاه به دیار سیستان داریم:
استان سیستان و بلوچستان از همنشینی دو نام ‹‹سیسیتان››و‹‹بلوچستان›› که هر کدام نمایه دو فرهنگ و منطقه جغرافیائی است، شکل گرفته است.
-دشت سیستان با 8117کیلومتر مربع با یک شهر و پنج بخش در سمت جنوبشرقی ایران واقع شده است.
-مسعودی در مروج الذهب می نویسد:‹‹زابلستان قلمرو وسیعی است و در آنجا قلعه هائی عجیب و منیع هست و همچنان زبانهای مختلف و اقوام فراوان در سیستان هستند که بعضی آنها را به ایرانیان قدیم نسبت می دهند››
-اقوام موجود در سیستان امروز بالغ بر 300 تیره اند که این اجزاء در ساختار عشیرتی و ایلی، محدود به 40 تیره مهم گردیده است.شیوع نظام ایلی و عشیرتی عمده ترین عامل تداوم نسلها و پایداری انسان در برابر طبیعت خشن منطقه بوده است.
-باز مسعودی گوید: دیار سیستان باد و ریگ است و همان شهرت که گوید باد آنجا آسیابها بگرداند و آب از چاه کشد و باغها سیراب کند.
- حیات سیستان در گرو حیات مستمر رودخانه هیرمند و سیرابی دریاچه هامون و استواری ساکنان آن در حفظ مواریث زرافشان بوده است.
-هیرمند رود کار و زندگی سیستان است و از اهمیتی همانند رود دجله و فرات در عراق و نیل در مصر برخوردار است.
-امید که مسئولین به این مهم توجه نموده و همواره بستر مناسب جهت زیست جانداران کمیاب دریاچه هامون فراهم نمایند که نسل آنها در حال انقراض است.
کلمات کلیدی : سیستان شناسی
» نظر